تاریخچه ماشین سازی اراک طلیعه درخشش شرکت مادر تخصصی و دانش بنیان ماشینسازی اراک در عرصه تاریخ صنعت این مرز و بوم در دهه 40 خورشیدی با تأسیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به منظور ایجاد صنعت سنگین در کشور شکل گرفت، شرکت سهامی صنعتی و تولیدی ماشینسازی اراک در تاریخ یازدهم مردادماه 1346 تحت شماره ۱۷۹ در اداره ثبت شرکتها و مالکیتهای صنعتی اراک ثبت و طبق مفاد صورتجلسه مورخ ۳۰ مرداد 1350 مجمع عمومی صاحبان سهام نام آن به ماشینسازی اراک (سهامی خاص) تغییر یافت و در سال ۱۳۵۱ به بهرهبرداری رسید.
در سال 1358 به منظور توسعه شرکت و بهره برداری از تجهیزات مورد نیاز در خصوص تولید بویلرهای واترتیوب نیروگاهی و پالایشگاهی، کارگاه های جدیدی به شرکت اضافه گردید که بنا به تصمیمات گسترش و نوسازی صنایع ایران شرکت آذرآب متولد و کارگاه های طرح توسعه ماشین سازی اراک به آن منتقل شد.
در تاریخ 1374/01/28 نوع مالکیت حقوقی این شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شد و در بورس اوراق بهادار تهران در گروه صنایع ماشین سازی و ساخت تجهیزات با نماد فاراک درج شده و سهام آن برای اولین بار در تاریخ 1374/04/27 مورد معامله قرار گرفت و در سال 1389 به صندوق ذخیره فرهنگیان واگذار گردید.
ماشینسازی اراک را می توان بانی اصلی تبدیل شدن اراک به یک قطب صنعتی مطرح نمود که می تواند سبب توسعه سبب توسعه همه جانبه در کشور هم شود. اگر ماشین سازی اراک در استان مرکزی ایجاد نشده بود قطعاً استان مرکزی جزء استان های صنعتی کشور به حساب نمی آمد و در این راستا دانشگاههای صنعتی هم در این استان پا نمی گرفتند و مجموعه استان بدینگونه گسترش نمی یافت و جمع گرانسنگ و گنجینه عظیم هزاران مدیر، مهندس، تکنسین، کارگر ماهر و کارشناس با برخورداری از دانش و تجربه و مهارت های خاصی که فرد فرد آنها با این سوابق درخشان دارند و منشاء تغییر و تحول در استان و کشور شده و می شوند، بوجود نمی آمد.
ماشین سازی اراک در آیینه انقلاب شکوهمند اسلامی
به جرأت می توان گفت یکی از بنیانگذاران و مراکز اصلی شروع و تحقق انقلاب اسلامی در شهر اراک شرکت ماشین سازی اراک است، نخستین راهپیمایی آرام تعدادی از کارکنان این شرکت در اثناء مبارزات انقلابی مردم علیه حکومت ستم شاهی در تاریخ 17 مهرماه ۱۳۵۷ صورت گرفت که این اعتراضات تا ۲۲ بهمن همان سال یعنی روز پیروزی انقلاب اسلامی ادامه یافت و در این تحرکات تعدادی از کارکنان این شرکت به درجه رفیع شهادت نایل آمدند.
حضور پر افتخار ماشین سازی اراک در حماسه پرشور هشت سال دفاع مقدس
آمار غرور آفرین مدافعان جبهه و جنگ در شرکت ماشین سازی اراک حاکی از آن است که این شرکت، وجود پرفیض ۴۴ شهید گلگون کفن، ۱۶۳ جانباز سرافراز، ۴۸۹ رزمنده دلاور و نستوه و ۱۴ آزاده قهرمان را در کارنامه درخشان فعالیتهای خود دارد. طراحی مهندسی و ساخت پل شناور خیبر به طول ۲۰۰۰ متر، طراحی و ساخت پل های شناور بارج، ساخت سیستم سوخت رسان جت ها و ... تنها بخشی از توان فنی مهندسی این شرکت در آن دوران پر افتخار بوده است. پس از پایان جنگ هشت ساله رسالت ماشین سازی اراک بر مبنای توسعه ی سریع و پایدار صنعت سنگین در حیطه محصولات شاخص و استراتژیک شکل جدیدی به خود گرفت و با بازسازی و ترمیم صنعت کشور با محوریت صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی باعث افتخارات عدیدهای در این دوره شد و به خود می بالد که با همتی والا و عزمی راسخ در دوران سازندگی و با وجود شرایط تحریم های ظالمانه توانست قابلیت ها و توانمندی های خود را با بومی سازی محصولات استراتژیک نشان دهد.
|